Verovatno ste do sada imali priliku da čujete, ali možda niste bili sigurni šta kontinuirani trening zapravo podrazumeva i kako se previlno primenjuje.

Pročitajte zato detaljnije u nastavku teksta.

Kontinuirani trening podrazumeva vežbanje u kontinuitetu I istog intenziteta i ne uključuje nikakve periode odmora.

Najčešće uključuje aktivnosti vezane za aerobic, kao što su trčanje, biciklizam, plivanje i veslanje. Razlog zbog koga se koriste baš ove aktivnosti je zato što one aktiviraju velike mišićne grupe dok se ponavljaju pokreti tokom dužeg vremenskog perioda.

Ovakav vid treninga se može obavljati sa niskim, umerenim ili umerenim / visokim intenzitetom u zavisnosti od toga kakav rezultat želite da postignete tokom samog treninga.

 

Zbog čega je kontinuirani trening dobar?

 

Kardiovaskularni sistem

Kontinuirano vežbanje zahteva da vaše telo koristi kiseonik za proizvodnju energije što znači da će poboljšati vaš vaš kardiovaskularni sistem (vaše srce) a takođe i respiratorni sistem (pluća i disanje).

Ovakva vrsta treninga je upravo iz tog razloga dobra za izgradnju kardiovaskularne izdržljivosti i poboljšanje funkcije srca i pluća, jer nakon što krenete sa ovakvom vrstom treninga mnogo lakše ćete se nositi sa svakodnevnim zadacima bez preteranih napora.

 

Višak kilograma

Ukoliko, možda, planirate da izgubite višak kilograma onda je ovakav trening kao stvoren za vas. Pošto koristi velike mišićne grupe, to znači da sagoreva mnogo kalorija čak i kada se radi relativno laganim intenzitetom.

 

Antistres

Kontinuirani trening može da deluje I terapeutski i pomogne pri oslobađanju od stresa, svima koji smatraju da im imaju previše tenzije tokom rada na poslu ili oko prilikom bavljenja porodičnim problemima u svakodnevnom životu.

 

vezbe-za-snagu

izvor: pixabay

 

Kada bi trebalo da krenete sa kontinuiranim treninzima?

 

Ne postoji idealno vreme kada bi trebalo da započnete ovakvu vrstu treninga, ali ukoliko vežbe radite pravilno I umerenim intenzitetom onda je ovakva vrsta treninga bezopasna i možete počete u bilo kojoj životnoj dobi.

Ako smatrate da vam je dovoljan trening sa umerenim intenzitetom onda je bavljenje običnim fitnesom najbolja vrsta treninga za početak, a kasnije se možete savetovati sa trenerom, ukoliko planirate intenzivnije treninge.

Korišćenjem jedne od kardiovaskularnih sprava u vašoj teretani možete svakodnevno pratiti svoj puls I otkucaje srca stavljanjem ruku na senzore srčane frekvencije kako biste bili sigurni da trenirate između 60-70% vaše maksimalne srčane frekvencije i izvukli najviše koristi od vašeg treninga.

Sportisti koji se spremaju za izazove veće izdržljivosti, kao što su maraton, triatlon ili vožnja biciklom, trebalo bi da uključe neku neprekidnu vežbu u svom treingu, jer to omogućava da ostvare neophodnu kilometražu potrebnu za osnovni nivo pripremljenosti koji se ne može postići kroz klasičan trening.

 

Primer kontinuiranog treninga na biciklu:

Biciklizam u teretani

5 minuta zagrevanja postepeno povećavaju srčanu frekvenciju do 60%

Ciklus 30 minuta na sobnom biciklu sa ciljanom srčanom stopom od 70%

Nakon toga se 5 minuta ohladite i dopustite da se vaš srčani ritam vrati ispod 60% ž

 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da već danas krećete sa treninzima.

 

logo-srbija