Kada se pronađete u problemu u kome se sada nalazite prvo što vam pada na pamet je da ukucate na internetu kako skinuti lepak sa odeće? Sledeće pitanje koje se postavlja je: Da li i kome verovati?

Internet je danas dostupan svima i svi mogu postavljati informacije i dezinformacije pa treba širom otvoriti oči. Zato smo mi zbog Vas u prethodnom periodu istraživali na ovu temu. Na osnovu iskustva i problema ljudi koji su se sa ovim problemom suočili pronašli smo nekoliko praktičnih rešenja.

Danas u svetu mode postoji mnogo različitih materijala od kojih izrađuju odevni predmeti, tako da ne postoji jasna definicija za svaki materijal, ali neka od rešenja koja smo pronašli vam predstavljamo u nastavku teksta.

 

REŠENJA

Skidanje lepka acetonom.

Aceton nam je svima poznat kao jaka hemijska supstanca koja se u laboratorijama koristi za rastvaranje i čišćenje, a u širokoj primeni je opšte poznat kao sredstvo za skidanje laka za nokte, ali on može biti jedno od rešenja za vaš problem.

 

kako-skinuti-lepak.jpg

izvor: stickeryou

Limunov sok.

Jednom prilikom smo lično testirali jačinu limunovog soka. Sveže opranu belu majicu ostavili smo na radijatoru da se osuši, na kojoj se nakon sušenja pojavila korozija koju je vlažna majica upila sa radijatora. Iscedili smo limunov sok na fleku, isprali fleku i više se ništa nije poznavalo. Ako je jačina limunovog soka uklonila koroziju, zašto ne bi mogla lepak. Još jednom napominjemo da se radilo o beloj a ne o bojenoj majici.

 

Jabukovo sirće.

Ukoliko se lepak nađe na pamučnoj odeći, možete iskoristiti jabukovo sirće kao rastvarač. Prirodni materijali se mnogo lakše čiste i održavaju za razliku od veštačkih kao što su poliester, poliamid  i ostali.

 

lepak-na-odeci.jpg

izvor: instructables

 

Skidanje lepka peglom.

Ukoliko se lepak nađe na vašim farmerkama, teksas jakni ili pantalonama jedan od načina kako možete skinuti je tako što ćete staviti čvrst papir (papir za štampač, papir od dnevnih novina). Peglu blago zagrejte, nemojte je grejati na mnogo visoku temperaturu, kako bi lepak samo omekšao.

 

**Napomena: Svaku od ovih metoda isprobavate na sopstvenu odgovornost. Sastav materijala, boja kao i struktura šivenja su različiti tako da ne postoji univerzalno rešenje za ovaj problem.

Ukoliko ne uspete da uklonite lepak sa vaše odeće mi vam nudimo još nekoliko rešenja:

 

U prodavnicama pozamanterije, uvek možete naći neku kreativnu aplikaciju i zašiti preko fleke.

– Ako ni jedno od ponuđenih rešenja nije uspelo, verovatno je to tajni znak da je bilo krajnje vreme da počastite sebe novim komadom odeće.