Verovatno ste i vi potražili rešenje i nekada se zapitali kako skinuti žvaku sa odeće? Ova neprijatna situacija sa odećom nam se svima bar jednom dogodila, zar ne? (nekima i više puta)
I priznaćete da nije nimalo prijatno, naročito kada ste to uradili sa komadom odeće koji tek prvi put oblačite.

Bilo da ste nespretno seli na žvaku, ili je vaše dete u igri zalepilo žvaku ova situacija ne treba da vas prepadne. Najvažnija stvar je da ostanete smireni i da ne krenete da stružete i grebete jer u tom slučaju problem može postati još gori.

Ali nema razloga za brigu.

Pogledajte u nastavku na koje sve načine možete da rešite ovaj problem, a da ne morate da bacite taj komad odeće.

Pegla

 

Pomoću pegle žvakaću gumu možete skinuti u samo par poteza.

Sve što vam je neophodno je parče hrapavijeg papira i pegla.

Komad odeće (duks, trenerka, majica) na koji se zalepila žvakaća guma okrenite sa zalepljenom stranom prema dole, a ispod postavite papir / karton. Preporučujemo da peglate na srednje jakoj temperaturi uz obaveznu kontrolu nakon svakog poteza, kako biste bili sigurni da se žvaka zalepila za karton.

Zamrzivač

 

Ovo je verovatno najstariji metod koji se koristio ali ne znači i da je najefikasniji. Zavisi od površine na koju se žvaka zalepila i boje tkanine.

Ovaj najjednostavniji način podrazumeva stavljanje komada odeće u zamrzivač na nekoliko sati. Jer nakon par sati žvakaća guma će se stvrdnuti, i nakon toga uklonićete je brzim potezima nožem ili bilpo kojim oštrim predmetom.

Alkohol

Još jedan od metoda u uklanjanju neugodne mrlje sa osetljivih materijala koji pomaže je medicinski alkohol. Naročito ako je reč o osetljivim materijalima, poput svile i vune, alkohol je dobar jer neće oštetiti boje i tkaninu. Ipak naš savet je da se pre upotrebe konsultujete sa apotekarom da ne biste trajno uništili komad tekstila.
Dovoljno je da ga nanesete na tkaninu i laganim pokretima istrljate.

 

Lak za kosu

 

Lično nismo previše sigurni u efikasnost ove metode ali mnogi tvrde da nanošenje laka za kosu skraćuje proces ,,sušenja” žvake, i kako ne biste čekali da se zaledi u zamrzivaču, samo nanesite lak i kada se osuši sastružite neželjeni sloj koji se zalepio.

 

Toplo sirće

 

Siće zagrejte na grejnom telu dok ne pređe 60 stepeni a onda umočite četkicu za zube u sirće i natopljenom četkicom stružite i skinite žvaku, ali vodite računa kao i kod alkohola da ne oštetite bojeni sloj.

                                                                 kuvalo-za-vodu.jpg

Vruća voda

Ovo je jedan od načina za skidanje žvake koji nije tehnološki zahtevan, a to je uz pomoć vruće vode, koja može biti pravi spas za vašu odeću. Zalepljene pantalone ili majicu jednostavno potopite u vruću vodu i starom četkicom za zube iščetkajte ulepljenu žvakaću gumu.

Ovaj postupak je potrebno da ponovite onoliko puta koliko je potrebno da potpuno sastružete i zadnji komadić fleke. Ukoliko ste kratki sa vremenom i žuri vam se, može da vam pomogne i para iz električnog kuvala za vodu.

Kuvalo samo prislonite uz mrlju i sastružite je (pod uslovom da nije prevelika).

Kod uklanjanja žvakaće gume sa odeće važi isto pravilo kao i kod skidanja laka za nokte, teže će te je skinuti. Upravo zbog toga treba brzo reagovati, a naši saveti mogu da vam pomognu.

Related Posts