Bilo da ste rekreativac ili se profesionalno bavite vežbanjem morate voditi računa kada je u pitanju unos namirnica i ishrana pre treninga, jer kao što auto ne može da radi bez goriva, vaše telo takođe ne funkcioniše pravilno bez odgovarajuće ishrane. Kada je reč o treninzima, navika da se pravilno hranite pre početka može da poveća efekte napornog truda.

Kada se radi o treningu, uvek treba da budete sigurni da imate dovoljno energije. Međutim, ishrana koja je preblizu narednog treninga može da dovede do neprijatnosti, ali ni odlazak u teretanu praznog stomaka nije pametno rešenje.

Pored neadekvatne ishrane, nije dobra ideja ni da počnete sa vežbanjem sa manjkom vode. Pazite da ostanete dobro hidrirani pre, tokom i nakon vežbanja. Neadekvatno zagrevanje kao još jedan bitan factor može da prouzrokuje da sledećeg dana osetite slab učinak rada i imate neuobičajeno bolne mišiće.

Istraživanja pokazuju da pravilna i pravovremena ishrana pogoduje oporavku mišića, utiče na njihov rast, poboljšava vaš sportski potencijal, kao i da utiče na telesnu konstituciju. Zato gledajte da jedete određene namirnice u pravo vreme, kako biste sebi pomogli da ostvarite brže svoje ciljeve.

Zato vam predstavljamo kako treba da se hranite pre treniranja, I predstavljamo primere obroka ili užina za taj period.

ZDRAVA ISHRANA PRE TRENINGA

Da li ste ikada osetili slabost, bol u glavi i telu ili da imate siptome koji ukazuju da vam opadne šećer u krvi dok vežbate? To se obično dešava zato što niste dovoljno jeli pre treninga.
Jer pravilna ishrana pre treninga nije važna samo za održavanje energije tokom treninga već je bitna i u sintezi proteina (rast mišića), ali i kod oporavka posle vežbanja.

Proteini pre treninga u kombinaciji sa ugljenim hidratima

Da li ste znali da pravilan unos proteina i ugljenih hidrata pre treninga može da ima veći uticaj na rast mišića nego proteini i ugljeni hidrati koji se unesu nakon treninga?

Tokom vežbanja, povišeni nivo ugljenih hidrata I proteina u vašem organizmu omogućava veću isporuku aminokiselina u mišiće. Dokazano je da ovo dovodi do bržeg rasta mišića nego kada jedete samo posle treninga. Ukoliko uzimate lagane obroke koji su bogati ugljenim hidratima i proteinima 15 do 45 minuta pre treninga značajno ćete pospešiti rast mišića i sveukupnu snagu.

 

banane

 

Naše preporuke za hranu pre treninga:

– Banane: Banane su odličan izvor prirodnih šećera, jednostavnih ugljenih hidrata i kalijuma. U telu, kalijum se čuva samo ograničeno vreme, pa pokušajte da konzumirate bananu oko 30 minuta do sat vremena pre treninga. Uzimanje pre-vežbanja banana je savršen način za povećanje vaših prodavnica glikogena i povećanje nivoa šećera u krvi.

– Voće i grčki jogurt: Suvo voće sadrži visok nivo šećera i kalorija. Kada je u pitanju dijeta, suvo voće se generalno izbegava, ipak, ova hrana je sjajna za konzumiranje u izmerenim količinama pre treninga kako bi se dobio brzi izvor jednostavnog šećera. Potrošnja suvog voća sa grčkim jogurtom takođe može obezbediti telu dovoljno proteina kako bi se pripremilo za trening. Uzimajte obrok do sat I po pre treninga.

– Zob i protein u prahu: Zob sadrži sporo svarljive ugljene hidrate, a protein u prahu sadrži kompleks aminokiselina koje pospešuju rast mišića.

– Jaja i tost od celog zrna pšenice: Proteini i ugljeni hidrati…

Related Posts