Ako volite da vaša obuća uvek izgleda čisto i uredno, onda vam je sigurno potrebno brzo i efikasno rešenje za održavanje obuće ili jednostavno pogledajte kako da operate patike u ves mašini.

Platnene patike i patike sačinjene od materijala kao što su tekstil i platno, asociraju na lagan hod, mekoću i udobnost pri svakom koraku. Ako mislite da je obuća od takvog materijala teška za održavanje, moram vam reći da grešite.

 

Verujemo da ste pomislili da ih operete u veš mašini, ako jeste onda je ovo pravi tekst za vas.

 

Pranje patika ume da oduzme dosta vremena, prvo bi trebalo izući pertle, pa nakon toga potopiti patike u vodu, zatim sačekati da se odkisele, zatim oribati, staviti da se suše, uvući pertle. Sve je ovo jako dug i ne baš omiljeni proces za svakoga od nas, a sa prvom kišom patike se isprljaju i onda sve ispočetka.

Kako prati patike u veš mašini?

1. Pranje patika u veš mašini je dosta jednostavniji proces, a evo kako to možete uraditi.

Kako biste što više napunili mašinu, sa patikama može da se pere stara krpa, krpena staza, patosnica,

magična krpa za čišćenje prozora, krpa za potiranje, kao i čarape.

Na velikoj većini veš mašina postoji oznaka ½ koja označava pranje veša kada nije skroz puna mašina.

A ukoliko na samoj obući imate osetljive motive preporučljivo je da koristite vreće za pranje veša

(u krajnjoj varijanti iskoristite staru jastučnicu koju ćete nameniti samo za ovu svrhu).

 

2. Kao program na veš mašini za pranje patika najbolje je izabrati pranje na što manjoj temperaturi.

Trebalo bi to da bude pranje na 30 stepeni.

 

3. Količina praška za pranje u veš mašini nije preporučljivo da bude velika iz razloga jer su patike pravljene od čvrstog materijala što može dovesti do težeg ispiranja kasnije. Ukoliko vam se desi da niste zadovoljni kako vam je mašina isprala patike, uvek ih požete preprati u kadi što je dosta čistiji proces nego prati prljave patike u kadi.

 

patike

 

4. Pertle

Ne treba napominjati da se pertle skidaju pre pranja, ali ,,sto ljudi sto ćudi” pa bolje da skrenemo pažnju na vreme.

 

5. Pretpranje

Nije mašinsko već ručno, a zavisi od zaprljanosti patika. Ovo se naročito odnosi na ivice patika i đon. Nije loše da pomoću tople vode i praška napravite toplu kupku za patike i ostavite bar sat vremena (količinu praška procenite sami), a nakon toga četkom pređite preko zaprljanog dela.

 

bele-patike.jpg

 

Kako brzo osušiti patike?

Pošto ste patike oprali u mašini, jedan od procesa koji je obavila je centrifuga i sušenje, što znači da su već nekim delom isceđene. Idealna situacija je kada je leto I visoke temperature, tada patike možete prirodno osušiti za sat vremena na suncu. Jedan od proverenih i najboljih načina za sušenje jeste sušenje na promaji ili vetru. Okačite patike na terasu, hodnik, žicu u dvorištu. Patike je prilikom sušenja najbolje okačiti za jezik. Dok čekate možete pogledati neke od modela koje možete nositi dok se vaše patike osuše.

Još korisnih tekstova za održavanje obuće i odeće možete pogledati na našem sajtu.

 

pranje-patika.jpg