Pojam uramljivanje nije vezan samo za fotografije ili slike. Ovim pojmom mogu se obuhvatiti čak i dresovi.

Mnogi kolekcionari koriste okvire kako bi sačuvali i predstavili svoju kolekciju – kao na primer kolekciju dresova svojih omiljenih sportskih timova.

Iako mnogi ljudi misle da je uokvirivanje sportskih dresova težak i zastrašujući zadatak, odlučuje se da na kraju potroše puno novca tako što ih odnesu nekome drugom kako bi obezbedili svoju dragocenost. Međutim, postoji pametniji i budžetski prihvatljiviji način za uramljivanje dresova.

Zato ćemo vam pokazati kako da uštedite novac (i pokažete svoju istinsku posvećenost i strast prema vašem timu) tako što ćete naučiti kako da sami uramite dres. Evo kako:

Materijal

Materijali potrebni za uramljivanje omiljenog dresa (naravno, osim dresa) uključuju:

Standardni okvir
Mat ploča (ili stiropor presvučen platnom),
Ploča ili karton za podupiranje stiropora (ako se koristi standardni okvir)
Pleksiglas (ako se koristi standardni okvir)
Traka za merenje
Špenadle

Igla i konac
Brunirani eskerčići
Umetak stiropora (opcionalno)

 

kako-uramiti-dres

 

Koja je približna dimenzija rama/okvira?

Počnite merenjem svog dresa. Većina dresova će biti je oko 70 cm dužine. Takođe je dobra ideja da ponesete dres sa sobom dok kupujete svoj ram za njega. Na taj način, možete ga izmeriti u radnji kako biste bili sigurni da je odgovarajući za vaš dres i da imate mesta da na adekvatan način prikažete važne delove, npr. Broj, ime i sl.

Ako kupujete standardni okvir, potrudite se da umesto stakla koristite pleksiglas, jer je lakši. Razmislite o dubini rama, jer bolje je ako ima više prostora između objekta i stakla/pleksiglasa.

Kako da prikažete dres?

Kada odlučite koju veličinu okvira želite, vreme je da shvatite kako želite da prikažete dres. Postavite dres na mat ploču prekrivenu platnom (ili na presvučen stiropor) i savijte dres, kako biste bili sigurni da su vidljivi brojevi, ime igrača i rukavi (ako dres ima rukave).

Neki kolekcionari vole da koriste umetak od stiropora, što doprinosi da dresovi izgledaju popunjeno. Ako odaberete da koristite umetak, uverite se da je isečen u pravougaoničnom obliku koji se uklapa u torzo dresa, ostavljajući prostor da savije rukave.

Nakon što se uverite da dres izgleda tačno kako želite da se prikaže, pričvrstite materijal u željenom položaju. Zatim, ukucajte ekserčiće ili špenadle na preklopima koji ste napravili na dresu da biste bili sigurni da ostaje na mestu.

Učvršćivanje dresa u okviru

Pošto ste ojačali ključne tačke dresa, uzmite iste špenadle koje ste koristili da držite zglobove na mestu i pričvrstite dres za podlogu ili na mat ploču ili na pano podlogu. Preporučuje se da koristite ekserčiće za okvire od nerđajućeg čelika, jer ne rđaju – što će sačuvati vaš dres od oštećenja.

Uzmite iglu i konac i zašijte dres za podlogu ispod vrata, na početku svakog rukava i na donjem delu dresa. Uverite se da šavovi prolaze kroz zadnju stranu dresa, tako da se ne vide tragovi ušivanja kada bude završeno.

Zatim, ukrštite krajeve navoja da biste bili sigurni da se neće otparati kada se dres obesi.

Završni koraci

Ako koristite standardni okvir, ima još nekoliko dodatnih koraka koji se odnose na sam okvir. Pleksiglas ima zaštitni film sa svake strane stakla. Skinite film sa jedne strane i postavite tu stranu dole na vrh dresa, osiguravajući da je savršeno ispravno pre nego što pređete na sledeći korak. Kada ste sigurni da je ravno, bezbedno ukloniti film I sa druge strane pleksiglasa i okvir vašeg dresa je spreman za kačenje na zid.

 

logo-srbija