Ukoliko ste nekada imali priliku da nosite patike sa 6 rupa za pertle (a svako jeste) onda je i vas mučilo ovo pitanje. ,,Dodatna rupa” pored zgloba se nalazi kod većine patika (za trčanje), ali vi ste se verovatno pitali čemu služi…
Zato vam danas odgovaramo na ovo pitanje.

Dakle funkcija dodatne rupe na patikama je?

Pa…

Funkcija ove rupe je da dodatno učvrsti zglob a na koji način pogledajte u nastavku.

 

Praktičan primer

 

Ako imate osećaj da vam patika, naročito zadnji deo patike, ne drži zglob stopala dovoljno čvrsto i osećate se nesigurno dok džogirate onda biste trebali pažljivo da pogledate ovo video uputstvo u nastavku, kako da pravilno vežete pertle i iskoristite ovaj dodatak (dodatna rupa) na patikama za trčanje kako biste obezbedili zglobove da ne dođe do povrede prilikom treninga.

 

Momak na snimku koristi ovu rupu da veže pertle na specifičan način, kako bi pete čvrsto stajale u patikama. To je način vezivanja predviđen za trčanje i primetićete da tu dodatnu rupu imaju samo patike za trčanje.

 

Svi po navici, (ili kako nas uče od malih nogu) pojurimo da ukrstimo pertle i vežemo ih u čvor.

 

Međutim, kako bismo pravilno iskoristili ovaj dodatak, treba prvo da svaku pertlu ponaosob provučemo sa spoljne strane kroz ove dve dodatne rupe. Ali samo do pola, da sa spoljne strane patike ostane polusavijena pertla a sa unutrašnje da bude pola pertle, a onda suprotne pertle provučemo kroz polukružne delove sa spoljne strane i vežemo ih u čvor.

 

Mnogo zvuči komplikovano kada se objašnjava, ali je svakako delotvorno u praksi.

Lakše je kada se gleda na snimku jer omogućava da zaustavite video na onom kadru u kom vam nije najjasnije kako ponoviti ceo postupak.

Pa da vidimo o čemu se konkretno radi:

Video lekcija

 

 

Sada nam je mnogo jasnije, zar ne?

 

Ako ste u potrazi za patikama za trčanje, naša preporuka je da pogledate izbor PEAK patika za trčanje na ovom linku.

 

peak-sport.jpg