Verovatno ste se toliko puta zapitali da li je bolje kupovati obuću koja je malo veća ili je bolje kupiti onu koja vam je taman i kako ppogoditi pravu veličinu?

Koliko puta ste sebi postavili to pitanje? Ili ste razmišljali u sebi ,,sada kada imam nove patike, kako mogu da ih učinim prijatnijim i da se osećam bolje?”

 

Ovo su pitanja koja ne muče samo pripadnice lepšeg pola već sve više muškaraca ima ovaj problem prilikom kupovine najnovijeg para obuće.

 

Da biste pronašli svoju pravu veličinu kada kupujete novu obuću koristite jednostavan sistem za merenje dužine stopala. To će vam pomoći da saznate i širinu i dužinu stopala.

 

Većini ljudi se prilikom ovakvog sistema merenja stopala dešava da tek tada saznaju, da imaju jedno stopalo duže ili šire od drugog. Ali ne brinite! Ovo je najnormalnija stvar koja je kod svake osobe izražena, zavisno u većoj ili manjoj meri i apsolutno nema razloga za brigu.

pravilno-merenje-stopala.jpg

merenje dužine stopala

 

 

NAJĆEŠĆE GREŠKE

 

Prvi razlog zašto se ovo dešava može biti genetski i za njega možete da okrivite mamu ili tatu.

Ovaj problem najlakše rešavaju oni koji su u mogućnosti da sebi priušte pravljenje cipela po meri.

 

Drugi razlog bi mogao biti zbog donjeg dela stopala jer ligamenti vremenom slabe, a stopalo može da se izdigne i proširi. Ovo najčešće pogađa pripadnice lepšeg pola tokom trudnoće i one mogu iskusiti ovu vrstu fenomena zbog hormona koji se oslobađa da bi se ligamenti u karlici rastegli tokom porođaja.

Ligamenti u stopalima takođe mogu biti pogođeni, a stopala mogu postati šira i duža. Međutim, kada se stopalo produži ili proširi, ne može se vratiti na prvobitnu veličinu.

 

Pravilo koje morate da poštujete kada kupujete par patika jeste da između palca i vrha obuće treba da bude prazan prostor širine palca.

 

Prvi, drugi i treći prst su najčešći orijentiri jer su obično najduži prsti na vašem stopalu.
Uvek kupite par cipela u kome se vaša noga oseća udobno i komforno.

 

Obuća u kojoj se ne osećate prijatno može da prourokuje da vaše telo ne stoji u ravnoteži i učiniće da izgledate smešno dok hodate. A da ne pominjemo zdravstvene probleme koje obuća može da prourokuje ukoliko je suviše uska. Može da dovede do razvitka urezanih noktiju i nadražaja kože što dovodi do trajnog oštećenja stopala a mogu se pojaviti i neželjene posledice kao što je kurije oko.

 

Nikada nemojte mučiti stopalo nošenjem obuće koja je premala ili suviše čvrsta. Nošenjem loše obuće možete prouzrokovati probleme sa stopalima, zglobovima, kolenima i slabim leđima.

 

Rešenje ovih problema je jednostavnije ukoliko odvojite slobodno vreme kada kupujete novi par obuće.

Ali i tada pokušajte da ne kupujete obuću samo na osnovu emocija nego gledajte i kakva je njena funkcionalnost.

 

Napomena: Nov par obuće kupujte što približnije vremenu u koje ćete najčešće nositi tu istu obuću tokom dana. Ako se i nakon svih ovih faktora desi da vam stopalo šeta u unutrašnjosti patike i kliza napred, postavite uložak kako biste sprečili klizanje.

 

Bez obzira koju vrstu kupujete, potrudite se da pronađete svoju pravu veličinu obuće kako biste koračali sa osmehom na licu!

 

Naša preporuka je da pogledate i aktuelne modele patika na ovom linku.